keskiviikko 14. huhtikuuta 2021

 ´´DANCE LIKE... NONSENSE´´

Kirjoitan tässä blogissa viime kevään produktiosta jossa olin mukana tanssijana.

Olin tanssijana Maija Hoiskon teoksessa ´´Dance like... Nonsense´´ joka oli oikein rajoja rikkova ja epämukavuusaluetta haastava teos ja prosessi. Teoksessa leikiteltiin äänen ja kehon outoudella sekä reagointiin toisen ja omaan outouteen. 

Ensin voisin kuitenkin kertoa hieman tarkemmin mistä teoksesta on kyse. ´´Dance like... Nonsense´´ koostuu viidestä yksittäisesta ja itsenäisestä duetosta jotka ovat hyvin erilaisia riippumatta toisistaan. Teoksen aiheena nonsense, ei järkeä. 

Teoksen prosessi oli myös koronan takia hyvin erilainen mitä oli aiemmin tottunut tekemään tai työstämään. Teos oli minulle ensinmäinen yli 5-minuutin nykytanssi teos. Teosta työstettiin ja materiaalia etsittiin kotona etäyhteydellä maaliskuusta huhtikuuhun asti jonka jälkeen siiryimme parityöskentelyyn turvavälein a kokosimme niin sanotun soolo dueton. 

Mitä itse sain teokselta? 

Sain teokselta paljon työskentely välineitä ja tapoja joita voin hyödyntää jatkossa työskennellessäni alalla. Lähtien liikemateriaalin etsimisestä ja manipuloinnista ja siitä mitä kaikkea teoksessa voi oikeasti tehdä. Outouden hyväksyminen ja siihen antautumisen jälkeen aloin löytämään omaa ääntäni ja tapaani liikkua ja se tanssiopistomainen sekasorto erilaisia opittuja liikkeitä alkoi muovautumaan omaan suuntaani. Liikkumistapani on nykyään persoonallisempi. Koronan takia sopeuduin myös työskentelemään kotona sekä hyvin pienessä tilassa, kuitenkin niin että kehoni pysyy turvassa enkä riko sitä. Kotini ei olisi kuitenkaan ollut sovelias paikka tanssinharrastamiseen. 

Suurimmat saavutukset teokselta minulle oli siis outouden ja itseni haastaminen, sopeutuminen etätyöskentelyyn kameranvälityksellä ja teoksen materiaalien kasaaminen ja opettelu sekä paluu etäyhteydestä lähiopetukseen ja miten se vaikuttaa tekemiseen.

Paluu etäyhteydestä saattaa hämmentää ja tuntua hyvin vieraalta, yhtäkkiä saapuminen tilaan jossa on paljon tilaa eikä seinät tulekkaan vastaan tekee hyvän mutta vieraan tunteen. Siihen kuitenkin tottui heti ensinmäisten treenien jälkeen.

Tampereen Konservatorio antaa opiskelijoilleen todella paljon ja osaa valita sellaisia välineitä ja kokemuksia jotka antavat tanssinopiskelijoille paljon omien siipiensä avaamiseen opintojen jälkeen. Tämä teos hyvänä esimerkkinä.

Teos ja sen jokainen duetto on nähtävissä täältä!

https://www.youtube.com/watch?v=ut3pNX9qeMo 


-Paavali Kärkkäinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti