maanantai 12. maaliskuuta 2018

Produktiot ja niihin koe-esiintyminen


Godspell-musikaali, kuva: Kari Sunnari/Tampereen Työväen Teatteri

Olennainen osa opintojamme on erilaisiin produktioihin osallistuminen. Prokkiksista jää opintosuoritusten lisäksi käteen tietenkin myös kullanarvoista kokemusta ammattimaisesta työskentelystä. Ylioppilastutkinnon suorittaneet opiskelijat osallistuvat useampaan produktioon molempina opiskeluvuosinaan, perusasteen suorittaneilla opiskelijoilla produktioihin osallistuminen keskittyy toiselle ja kolmannelle vuodelle.

Jokaiseen produktioon järjestetään audition – koetanssi (tai kansankielisesti ”aukkari”), joko koulumme tai ulkopuolisen tahon toimesta. Aukkarin perusteella sitten pitkälti päätetään kunkin produktion kokoonpano. Minä olen melkoinen jännittäjä tilanteessa kuin tilanteessa, mutta jokaisessa käymässäni koe-esiintymistilanteessa vallitsi hyväntuulinen ilmapiiri ja välillä pystyi jopa rentoutumaan! Luulenpa, että aukkarissa kenties tärkeintä onkin juuri koettaa löytää levollinen olotila, sillä silloin suorittaminen helpottuu ja erottuu varmemmin edukseen. Vaikka mielikuva saattaa olla toinen, ei aukkarissa nöyryytetä ketään!

Lisäjännitystä touhuun tuovat aukkareiden vaihtuvat elementit. Esimerkiksi teatteriproduktioihin (eli käytännössä musikaaleihin) hakiessa tanssimisen lisäksi täytyy esittää laulunäyte ja ehkä jopa pätkä monologia. Vaikka ei olisi aiempaa laulamis- tai näyttelemiskokemusta, ei turhaan kannata pelätä ja vatvoa etukäteen. Meitä kuitenkin kohdellaan ensisijaisesti tanssijoina! Ylipäänsä aukkaritilanteessa kannattaa vain ottaa rennosti ja koettaa nauttia mahdollisuudesta ottaa osaa erilaisiin workshoppeihin.

Muita asioita, jotka aukkareissa on hyvä muistaa:

  • muista ilmaista myös kasvoilla - eläytyminen ja hymy jäävät raadin mieleen :)

  • ole avoin kaikelle, mitä saattaa tulla vastaan

  • ota omaa tilaa mutta älä jyrää muita

  • muista, että kaikkia muitakin jännittää aivan yhtä paljon

  • muista hengittää!

  • opettele huolella mahdollinen ennalta määrätty materiaali, esimerkiksi laulun sanat. Jännittäessä sanat saattavat unohtua, ellei niitä ole ajatuksella käynyt läpi!

Opintojemme aikana pääsemme osallistumaan moniin aukkareihin. Jokaisen jälkeen on seuraavaan mennessä ollut jo rohkaistuneempi olo. Itselleni suurimman eron aukkaritilanteeseen on tuonut juuri oma asenne. Avoimin ja rauhallisin mielin on helpompi keskittyä olennaiseen ja turha jännitys voi unohtua!

Vuoden alussa suurimpaan osaan aukkareista osallistuttuamme saimme toivoa produktioita, joihin tahtoisimme osallistua. Itse pääsin mukaan useaan toivomaani prokkikseen! Nyt keväällä aikani on kulunut ja tulee kulumaan pitkälti Tampereen Työväen Teatterin ja Tampereen Musiikkiakatemian yhteistyömusikaalin Godspellin, koulumme nykytanssinopettaja Maija Hoiskon koreografioiman Carmina Buranan ja koulumme showstanssinopettajan Russell Adamsonin produktion parissa - tervetuloa katsomaan!

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Marikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti